Wie zijn wij

niet van toepassing

Historie

In de herfst van 2018 werd door Lions Twenterand nagedacht over het goede doel dat gekoppeld zou moeten worden aan de jaarlijks door Lions Twenterand te organiseren kerstwandeling. Het is traditie hiervoor een lokaal goed doel te kiezen. Toen de stichting Leergeld als doel genoemd werd bleek er een probleem te zijn. Lions ontdekte dat er al vele lokale stichtingen Leergeld bestonden maar dat het gebied rond Twenterand een blinde vlek op de kaart was. Op initiatief van Lions Twenterand is toen contact gelegd met de Vereniging van Stichtingen Leergeld in Nederland in Den Bosch, zijn gesprekken gevoerd met een aantal scholen, en met diverse instanties zoals met MEE-IJsseloevers (Zwolle) die ook actief is in Twenterand, met stichting Manna, met de stichting Ieder kind een Sint, en met de gemeente Twenterand. Vervolgens zijn bestuurders gezocht, en is de Stichting Leergeld Twenterand opgericht.

Werkgebied

Stichting Leergeld Twenterand richt zich op kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen in de gemeente Twenterand. Volgens informatie vanuit de gemeente Twenterand zijn er in Twenterand ruim 200 gezinnen met kinderen met een bijstandsuitkering of een dusdanig laag besteedbaar inkomen dat zij op of onder de grens van 120% van de bijstandsnorm zitten. Deze kinderen komen uit de verschillende woonkernen binnen de gemeente. Twenterand telt bijna 34.000 inwoners die verspreid over negen kernen en buurtschappen wonen: Bruinehaar, Den Ham, Geerdijk, De Pollen, Vriezenveen, Vroomshoop, Weitemanslanden, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Westerhoeven. De grootste kernen zijn Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham, en Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Doelstelling

Als Stichting Leergeld Twenterand richten wij ons op kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Deze kinderen dreigen door de financiële situatie buiten de boot te vallen als het gaat om binnen- en buitenschoolse activiteiten. Wij zetten ons in voor deze kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Onze missie is dat elk kind kan meedoen. Want nu meedoen is later meetellen in de maatschappij!

Het kan hier gaan om schoolspullen, (digitale) leermiddelen, muziekles, zwemles, een lidmaatschap bij een sportvereniging, vervoer zoals bus of fiets, etc. Wij bieden de kinderen een opstapje, waardoor ze toch deel kunnen nemen, kennis kunnen opdoen en vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Structuur van de organisatie

Wij zijn een vrijwilligersorganisatie. Voor de directe ondersteuning van kinderen zijn op dit moment meer dan 112 Leergeldstichtingen actief in 75% van de gemeenten in Nederland. Vanuit deze stichtingen werken vrijwilligers met grote lokale betrokkenheid. Samen zijn deze stichtingen verenigd in de Vereniging van stichtingen Leergeld in Nederland. In Den Bosch hebben we een landelijk bureau.